Boeken

Op alfabetische volgorde van de auteurs achternaam

Burke Harris - Ingrijpende jeugdervaringen

Nadine Burke Harris - 'Ingrijpende jeugdervaringen en gezondheidsproblemen - Het helen van de langetermijneffecten van adverse childhood experiences (ACEs)' (2018)

Een vooruitstrevende arts onthult hoe groot de impact van ingrijpende jeugdervaringen (ACE's) op ons leven kan zijn - en wat we kunnen doen om de cirkel te doorbreken.
Alle ingrijpende jeugdervaringen - van verlies en scheiding tot misbruik en verwaarlozing - kunnen een blijvend effect hebben op de gezondheid. Deze ervaringen kunnen veranderingen veroorzaken in ons biologische systeem, onze reactie op stress en onze vatbaarheid voor ziekte. En dat is niet iets wat alleen in oorlogsgebieden of extreme armoede gebeurt. Twee op de drie mensen hebben minstens één zo'n ervaring opgedaan.
Met haar grote verteltalent en haar fascinerende wetenschappelijke inzicht laat de toonaangevende kinderarts Nadine Burke Harris ons zien hoe ingrijpende jeugdervaringen, als ze niet worden behandeld, het risico op hartaandoeningen en longkanker kunnen verdrievoudigen en de levensverwachting met twintig jaar kunnen verminderen. Daarnaast vertelt ze ook welke behandelingen de gevolgen van ingrijpende jeugdervaringen kunnen omkeren en hoe we ons tegen ziekten kunnen beschermen.

 

Gerhardt - Waarom liefde zo belangrijk isSue Gerhardt - 'Waarom liefde zo belangrijk is - Hoe de liefde voor je baby zijn hersenen vormt' (2018)

Dit boek verklaart waarom de liefde van ouders voor hun kind onmisbaar is voor de ontwikkeling van de hersenen vroeg in het leven, en wat de gevolgen zijn als die liefdevolle interactie ontbreekt. De stress die een kind dan ervaart, is van grote invloed op zijn toekomstige emotionele en fysieke gezondheid. Het afhankelijke kind moet zich aanpassen, en daardoor verandert zijn brein ook. Het kind raakt kwetsbaar voor allerlei moeilijkheden later in het leven, zoals depressie, antisociaal gedrag, verslavingen, anorexia of fysieke aandoeningen.
Psychotherapeute Sue Gerhardt laat overtuigend zien hoe belangrijk die eerste relaties in het leven van een baby zijn en hoe ons volwassen leven nog steeds beïnvloed wordt door onze jeugd. In dit boek geeft ze een levendig en toegankelijk overzicht van recente ontdekkingen op het gebied van neurowetenschap, ontwikkelingspsychologie en neurobiologie - ontdekkingen die van belang zijn voor ons allemaal. In deze herziene editie zijn de nieuwste wetenschappelijke inzichten opgenomen, plus een hoofdstuk over het groeiend bewustzijn van de rol die de zwangerschap speelt bij het toekomstige emotionele en fysieke welzijn van baby's. Een waardevolle gids voor ouders en professionals.

 

Kolk, van der - The Body Keeps the ScoreBessel van der Kolk - 'Traumasporen - Het herstel van lichaam, brein en geest na overweldigende ervaringen' (2016)

Dit diepmenselijke boek geeft een verhelderend inzicht in de oorzaken en gevolgen van trauma, en biedt hoop en duidelijkheid voor iedereen die de verwoestende effecten van traumatische ervaringen heeft leren kennen. Trauma is een van de grootste gezondheidsproblemen van deze tijd, niet alleen vanwege zijn uitwerking op slachtoffers van ongelukken en misdrijven, maar vooral ook vanwege de vaak minder zichtbare tol die huiselijk geweld, seksueel misbruik, mishandeling, verwaarlozing en verslaving eisen.

Op basis van ruim dertig jaar onderzoek en klinische ervaring in de voorhoede van zijn vakgebied, toont prof. dr. Bessel van der Kolk hoe de angst en het isolement in de kern van het trauma letterlijk veranderingen aanbrengen in zowel de hersenen als het lichaam. Hij verklaart waarom getraumatiseerde mensen steeds weer gekweld worden door onbegrijpelijke angst, gevoelloosheid en onbeheersbare woede, en hoe trauma hun vermogen om zich te concentreren, zich te herinneren, vertrouwensrelaties aan te gaan en zich thuis te voelen in hun eigen lijf negatief beïnvloedt. Doordat ze de controle over zichzelf hebben verloren en gefrustreerd zijn geraakt door eerdere vergeefse behandelingen, zijn ze vaak bang dat ze onherstelbaar zijn beschadigd.

Traumasporen beschrijft op inspirerende wijze hoe een groep therapeuten en wetenschappers – samen met hun moedige patiënten – heeft geworsteld om nieuwe ontwikkelingen op het gebied van hersenwetenschappen, gehechtheidsonderzoek en lichaamsbewustzijn te integreren tot behandelingen waarmee getraumatiseerde mensen bevrijd kunnen worden van de tirannie van het verleden. Gebaseerd op het reguleren en synchroniseren van lichaam en geest door middel van yoga, mindfulness, EMDR, neurofeedback, theater en andere methoden, laat hij nieuwe wegen naar herstel zien, waarbij stap voor stap het vermogen wordt herwonnen om ‘te weten wat je weet en te voelen wat je voelt’. Bovendien creëren ze ervaringen die rechtstreeks ingaan tegen de machteloosheid en onzichtbaarheid die gepaard gaan met trauma, waardoor zowel volwassenen als kinderen weer zeggenschap over hun eigen lichaam en hun eigen leven kunnen krijgen.

 

Maté - Wanneer je lichaam nee zegtGabor Maté - 'Als je lichaam nee zegt - Verborgen stress en de gevolgen voor je gezondheid' (2020)

Luister naar je lichaam, ontdek de onlosmakelijke koppeling tussen lichaam en geest en bovenal je zelfhelende vermogens.

Wanneer je lichaam nee zegt ('When the Body Says NO') van Gabor Maté is een wereldwijd bekend standaardwerk op het gebied van de onlosmakelijke koppeling tussen lichaam en geest. Nu eindelijk in het Nederlands vertaald!
Gabor Maté houdt ons in dit boek een confronterende spiegel voor, waardoor we gaan inzien dat verborgen stress desasteuze gevolgen voor onze gezondheid kan hebben.Wanneer we geen nee durven zeggen tegen onze door stress geregeerde manier van leven, zal ons lichaam dat uiteindelijk voor ons doen. We raken uitgeput en ontwikkelen onder andere hart- en vaatziekten, artritis, kanker en MS. Gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en aan de hand van vele voorbeelden en verhalen uit zijn eigen huisartsenpraktijk en zijn werk in de palliatieve en verslavingszorg, geeft Maté antwoord op vragen over de rol die de mind-bodyconnectie speelt in het ontwikkelen van lichamelijke en geestelijke ziektes. Hij geeft overtuigend bewijs voor deze link en laat bovenal zien dat wij allemaal de wijsheid bezitten om onszelf te helen: Als het lichaam nee zegt...

 

Perry & Szalavitz - De jongen die opgroeide als hondBruce Perry en Maia Szalavitz - 'De jongen die opgroeide als hond - en andere verhalen uit het dagboek van een kinderpsychiater' (2020)

Kinderpsychiater Bruce Perry helpt dagelijks getraumatiseerde kinderen. Bevlogen en met compassie vertelt hij over kinderen zoals Laura, een vierjarig meisje met een groeiachterstand, dat meer baat had bij een grote dosis liefde dan bij speciale diëten; Connor, die als baby lange tijd aan een stuk alleen werd gelaten en die opbloeide door massage en muziektherapie, en Justin, de zesjarige jongen die opgroeide als hond, en die zijn taal- en ontwikkelingsachterstand verbazingwekkend snel inhaalde toen zijn hersenen op de juiste manier gestimuleerd werden.
Door zijn baanbrekende werk op het snijvlak van neurowetenschap en psychologie kan Bruce Perry als geen ander inzicht geven in wat er precies gebeurt in de hersenen als een kind al vroeg in het leven wordt blootgesteld aan traumatische ervaringen en welke, soms verrassende, methoden gebruikt kunnen worden om het kind te helpen opgroeien tot een volwassene die sterk in het leven staat. Een fascinerend boek, niet alleen voor mensen die werken met getraumatiseerde kinderen maar ook voor pleeg- en adoptieouders.
Deze geactualiseerde editie bevat een nieuw voorwoord, een extra hoofdstuk, uitgebreide commentaren per hoofdstuk en een studiegids met vragen en antwoorden voor groepsdiscussies.
Bruce Perry is kinderpsychiater en grondlegger van de ChildTrauma Academy in Houston, Texas. Ook adviseert hij de FBI. Maia Szalavitz is wetenschapsjournaliste en won verscheidene prijzen met haar journalistieke werk.

 

 

Kerstin Uvnäs Moberg - De oxytocinefactor (2007)

Dr. Kerstin Uvnäs Moberg beschrijft een vergeten kant van het leven. Niet ons alledaagse stresssysteem, maar de ondergesneeuwde tegenhanger: het systeem van onthaasting en verbondheid.

Willen we gezond blijven, dan moeten de twee in evenwicht zijn. Het hormoon oxytocine blijkt daarbij een cruciale rol te spelen. Het wordt wel bindings- of knuffelhormoon genoemd. Oxytocine komt niet alleen vrij bij bevallende en zogende vrouwen, zoals lang werd gedacht, maar ook door prettig huidcontact, massage, nabijheid, seks en intimiteit. Het hormoon is essentieel voor onze groei en genezing, maar ook voor het aangaan en onderhouden van intieme relaties met onze naasten.

 

 

 

Iris van Zomeren -  'Van waanzin naar Wijsheid' (2021)

In dit boek vertelt Iris van Zomeren haar indrukwekkende levensverhaal. Een verhaal over een zeer onveilige jeugd met misbruik en mishandeling binnen het gezin, traumatische ervaringen met een pedoseksueel en de verwoestende gevolgen van pesten op school. Ze was nergens veilig. Zij kon alleen overleven door zich op te splitsen in meerdere persoonlijkheden. Na twee extreem heftige ervaringen kwamen de wortels van haar trauma meer en meer bloot te liggen.

Door middel van zeer intensieve therapieën daalde ze samen met haar therapeuten af in de verschillende persoonlijkheden en ontdekte ze wat ze voor haar gedragen hadden, zodat een proces kon ontstaan van integratie en herstel.
In dit samen met haar man Erik geschreven boek worden er gaandeweg het verhaal geregeld (spirituele) inzichten aangereikt, waarbij er ook veel aandacht is voor de mechanismes rond trauma en de verschillende therapeutische benaderingen die kunnen helpen bij het oplossen daarvan.